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The Department of Public Instruction receives many inquiries from parents, guardians, schools, 

and others regarding homebound instruction. This document will help to clarify what 

parents/guardians can expect when requesting homebound instruction for their child.  

 

1. My child can’t attend school at this time due to an illness/injury/surgery. Is my school 

district required to provide homebound instruction? 

No. There is no law that specifically requires a school district to provide homebound 

instruction to a student who is unable to attend school. However, different requirements 

apply to special education students, i.e., students with Individual Education Plans (IEPs). In 

some situations, federal laws such as the Americans with Disabilities Act (ADA) and Section 

504 of the Rehabilitation Act of 1973 may impact a school district’s obligation to provide 

homebound instruction. This document does not address these standards but does provide 

sources for additional information. See Question #3 for more information. 

2. If my child’s physician writes a prescription for homebound instruction, isn’t the school 

required to provide it? 

No. The school board is required to consider the request, but may or may not choose to 

provide the instruction.  

3. How do I request homebound instruction? 

The actual procedure for requesting homebound instruction is determined by each local 

school board, not at the state level. Start by discussing your concern with the school 

principal. Some boards require that requests be put in writing. Some school districts may 

have a written policy on homebound instruction. If so, you are entitled to receive a copy, if 

you request it. 

If your child currently has an IEP, you should request the IEP Team reconvene for your child 

as part of your request for homebound instruction. You can find more information on this at 

cesa7.org/sped.  

If you believe that your child may qualify as having a disability as defined in the Americans 

with Disabilities Act (ADA) or Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973, you should 

make that clear in your request. More information about ADA is available at www.ada.gov/. 

More information about Section 504 is available at 

www.ed.gov/about/offices/list/ocr/index.html.  

School boards have 90 days to render a written decision to your written request for 

homebound instruction. If your child has been evaluated for special education but was not 

found to be eligible for special education, then the school board must provide a written 

decision to your request within 30 days. 
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4. My child isn’t in special education now, but I wonder if this illness could change that? 

If you feel your child’s condition may be a disability requiring special education, you can 

request that your child be evaluated by an IEP (Individual Education Plan) team and 

considered for special education services. Please keep in mind that regardless of the outcome 

of this process, this is not a guarantee that homebound instruction will be provided. You will 

be highly involved in this process and are a member of the IEP team. 

5. My daughter is pregnant. May I request homebound instruction for her? 

School age parents are eligible for services that allow them to continue and complete their 

education. This may include homebound instruction on a temporary basis. Be sure to tell the 

school that your child is or will be a school-age parent. More information is available at 

http://dpi.wi.gov/sspw/school-age-parent.  

6. My child is having mental health issues. May I request homebound instruction for this 

type of illness?   

Yes. Mental illnesses or concerns can be a legitimate reason to request homebound 

instruction.  

7. If the district does provide homebound instruction, how much do they need to provide? 

Because homebound instruction is not required, there are no standards as to the amount of 

instruction, the time of day it is delivered, or the classes offered. Even in the best of 

circumstances, homebound instruction cannot completely replace the experiences your child 

would get by attending school. A licensed teacher must teach homebound instruction, when it 

is provided. 

8. Isn’t this standard different for high school students, due to graduation requirements? 

No. Because schools are not required to provide homebound instruction, they can determine 

appropriate amounts of instruction on an individual basis, if it is provided. 

9. If I request homebound instruction and it is denied, will I get in trouble for not sending 

my child to school? 

A child who is excused because they are “temporarily not in proper physical or mental 

condition to attend a school program, but who can be expected to return to a school program 

upon termination or abatement of the illness or condition” cannot be found truant or 

habitually truant. However, the school can request a written statement from your child’s 

physician, dentist, chiropractor, optometrist, psychologist, or Christian Science practitioner 

as proof of the condition of your child. This excuse must state the time period for which it is 

valid and cannot be valid for longer than 30 days. If your child needs to miss school longer 

than 30 days, the school could ask for another written excuse. 

10. If the district denies my request for homebound instruction, may I request other 

changes in my child’s schedule, such as a shortened schedule?  

Yes. Parents have the right to request modifications in their child’s educational program. As 

with homebound instruction, the district may or may not choose to modify your child’s 

program. It is best to meet with school staff to discuss what is best for your child. 

http://dpi.wi.gov/sspw/school-age-parent
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11. Is homebound instruction the same as home schooling? 

No. In a home-based Private Education Program, or “home schooling,” parents are 

responsible for their child’s education. They must register their home-schooled child with the 

Wisconsin Department of Public Instruction (DPI) to avoid their child being considered 

truant.  

12. Can I home-school my child if the district denies my request for homebound 

instruction? 

Parents always have the right to home-school their child. If you choose to home-school your 

child, state law requires you register him/her. Call 1 (888) 245-2732 to request a form or go 

to https://apps4.dpi.wi.gov/homeschoolparent/FAQs/FAQs.aspx for more information. 

13. My child attends private school. May I request homebound instruction from my local 

public school district?  

You can request it, but the public school is not obligated to provide it, just as they are not 

obligated to provide it for students attending the public school. 

 
For further information or questions, contact Gregg Curtis, Consultant, School Counseling 

Programs, at (608) 266-2820 or gregg.curtis@dpi.wi.gov. This document is also available for 

downloading at http://dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/sspw/pdf/homeboundqafamilies.pdf. 

This document is meant to provide general guidance to families regarding homebound 

instruction. It is not meant to substitute for legal advice. Please consult an attorney for assistance 

in individual cases. 

The references used in preparing this document are Wis. Stat. sec. 118.15, Compulsory 

Attendance and Subchapter VI of Chapter 115, Education for School Age Parents.  

More information about compulsory school attendance can be found at 

http://dpi.wi.gov/sspw/pupil-services/school-social-work/contents/attendance-truancy-

dropout/resources.  

https://apps4.dpi.wi.gov/homeschoolparent/FAQs/FAQs.aspx
mailto:gregg.curtis@dpi.wi.gov
http://dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/sspw/pdf/homeboundqafamilies.pdf
https://docs.legis.wisconsin.gov/statutes/statutes/118/15
http://dpi.wi.gov/sspw/pupil-services/school-social-work/contents/attendance-truancy-dropout/resources
http://dpi.wi.gov/sspw/pupil-services/school-social-work/contents/attendance-truancy-dropout/resources

